MOJ SERVIS IT novosti i savjeti

Dobrodošli na mjesto za informacije i savjete o informatičkoj opremi. Ovdje dijelimo sve što ne stane na našu web stranicu www.mojservis.hr.



nedjelja, 21. ožujka 2010.

Kako mogu spriječiti da se moj laptop ne pregrijava?

Toplina je jedan od najvećih neprijatelja za laptop – prijenosno računalo.

Vaše računalo stvara puno topline - možete to osjetiti kad je u vašem krilu. Komponente laptopa su pakirane u vrlo malom prostoru, pa ih je teže ohladiti nego u stolnom računalu. Prijenosna računala su hlađena malim ventilatorima koji usisavaju svjež zrak iz okoline kroz otvore za zrak, cirkuliraju ga hladeći vruće komponente, a zatim izbacuju vruć zrak kroz iz kučišta. Najvažnija stvar za sprečavanje od pregrijavanja vašeg laptopa je da se osigura optimalno strujanje zraka. Držite laptop na dobro prozračenom, svježem okolišu i pobrinite se da ne blokirate otvore zraka ventilaciju na dnu, s leđa ili sa strane prijenosnog računala.
 
Dajte vašem prijenosnom računalu dovoljno prostora za "disanje" pridržavajući se sljedećih smjernica:

  •  Nemojte koristiti prijenosno računalo na krevetu, kauču, fotelji ili tepihu, meke površine zatvaraju prolaz zraka za hlađenje.
  • Nemojte raditi s prijenosnim računalom na vašem krilu na duže razdoblje. Naziv "laptop" sugerira da je normalno da ga koristite u krilu ali to nije baš preporučljivo. Vaša odjeća zaklanja otvore i ometa normalan prolaz zraka. Koristiti ga tako se može činiti "cool", ali to šteti vašem prijenosnom računalu.
  • Nemojte držati prijenosno računalo uključeno kada nije u uporabi.
  • Ne spremajte prijenosno računalo u torbu i nositi ga dok je uključeno ili "standby" modu.  
  • Ne ostavljajte prijenosno računalo u vrlo vrućim prostorijama ili u automobilu kad je vruće.
  • Ne dozvolite da prijenosno računalo izložite u izravnom suncu.  
  • Ne koristite prijenosno računalo u prljavom okruženju, prašina se nakuplja na elektroničkim komponentama i sprječava hlađenje komponenti.
Sustav hlađenja laptopa odraditi će svoj posao učinkovito pod normalnim radnim uvjetima, ali imajte na umu da je to vrlo mali ventilator i potrebna je Vaša suradnja kako bi se mogao nositi sa svojim zadatkom.

 
više na http://www.mojservis.hr/

1 komentar:

  1. S time uvijek imam problema, i kod laptopa i kod stolnog računala, morat cu isprobati ove savjete. printer boje

    OdgovoriIzbriši