MOJ SERVIS IT novosti i savjeti

Dobrodošli na mjesto za informacije i savjete o informatičkoj opremi. Ovdje dijelimo sve što ne stane na našu web stranicu www.mojservis.hr.



srijeda, 15. lipnja 2011.

Kako očistiti LCD ekran i laptop od mrlja i prašine

MOJ SERVIS informatika svakodnevno na popravak prima laptope odnosno prijenosna računala i LCD monitore koji baš ne izgledaju da su paženi i održavani od strane svojih vlasnika.
Površine LCD ekrana, plastični dijelovi kućišta a pogotovo tipkovnice prekriveni su masnim otiscima, mrljama, naslagama duhanskog dima, tragovima tekućina, prašinom i dlakama i tko zna čime sve ne.
Nažalost nekad sjajni i lijepi uređaji znaju izgledati katastrofalno a zapravo ih je jednostavno očistiti i vratiti im puni sjaj. Takav izgled ne samo da šteti ugledu vlasnika nego i njemu samome.
Slika na LCD ekranu naravno da ne može imati puni sjaj i oštrinu kada je prekrivena masnoćama i prašinom. Tipkovnica i prljave i masne površine osim lošeg izgleda pružaju i utočište za milijune bakterija.
Zar smo zaboravili da je čistoća pola zdravlja?!

Što možemo koristiti za čišćenje?VAŽNO! Ne preporučuje se koristiti proizvode koji sadrže alkohol, amonijak, ili druga jaka otapala na LCD zaslonima. Isto tako ne koristiti grube tkanine i materijale koji bi mogli oštetiti glatke površine. Pazite da tekuća sredstva raspršujete samo u malim količinama kako se ne bi cijedila te ušla u slojeve LCD ekrana ili prodrla na elektroničke sklopove računala. Ne koristiti vodu i sredstva sa deterdžentima i sapunicom.

Postoje posebna sredstva za LCD ekrane koji se prodaju kao bočice tekućine sa raspršivačem u kompletima sa krpicama od mikrofibre ili mekim višeslojnim papirnatim ubrusima, važno da ne ostavljaju dlačice. Osim toga u svakom kućanstvu imate sredstva za čišćenje staklenih površina i obične meke papirnate maramice za upotrebu u domaćinstvu. Ta sredstva su ujedno i antistatična pa se neće brzo nakupljati prašina.
Za teško dostupna mjesta i rubove ekrana možete koristiti i štapiće sa vatom.
Za prašinu je dobro imati meki kist za teško dostupna mjesta te komprimirani zrak za ispuhavanje koji se može kupiti u sprej dozama ili običan fen za kosu (hladan režim puhanja) za ispuhati nakupine među tipkama.

Kako vratiti stari sjaj?Zapravo vrlo jednostavno i brzo. U našem video prilogu možete vidjeti koja sredstva i tehnike koristimo.
Često imamo osjećaj da se korisnici vide u kojem je stanju uređaj ali ga se boje očistiti jer misle da će ga oštetiti a pogotovo ekrane.

Prvo obrišite prašinu sa LCD ekrana i površina i tipkovnice tako da ju iščetkate i ispušete - koristite kistove, komprimirani zrak, male kompresore ili fen za kosu.

Tekuće sredstvo lagano raspršite po manjoj površini ili na krpu i odmah energično i sa odmjerenim pritiskom kružnim pokretima čistite najbolje sa mekom mikrofiber krpom ili sa kvalitetnim kuhinjskim papirnatim ubrusima. Ponovite po potrebi dok ne odstranite slojeve nakupljene slojeve masnoće. Ne morate se bojati, LCD ekrani i plastične površine laptopa imaju otporne površine i teško ih je izgrebati. Možete napraviti i test na manjoj površini da budete sigurni.

* pripazite sa pritiskom na tipkovnicu da vam se ne bi desilo kao meni na snimci da otpadne poklopac tipke. Ako se to dogodi namjestite je natrag i lagano pritisnite dok ne osjetite "klik" kada sjedne na mjesto.

Kako održavati laptop čistim?
• Nemojte ga nositi u krevet - Laptopu definitivno nije mjesto u krevetu. Pamučna vlakna i perje iz vaše posteljine lako se mogu uvući u laptop te izazvati kvar nakon određenog vremena.
• Nemojte jesti i piti nad njim - Mrvice hrane lako se uvuku u laptop i mogu utjecati na rad laptopa.
• Izbjegavajte piti iznad laptopa. Sadržaj vaše čaše u svakom trenutku može završiti na laptopu, što nikako ne želite.
• Nemojte pušiti iznad laptopa - Nikotin se nakuplja na vanjskim površinama ali i ulazi u elektroničke sklopove i može im naštetiti. Pepeo cigarete osim što će lako ući između tipki, još će i smrdjeti. Pepeo je gotovo nemoguće izvaditi, stoga izbjegavajte pušenje iznad laptopa.


MOJ SERVIS team

http://www.mojservis.hr

2 komentara: