MOJ SERVIS IT novosti i savjeti

Dobrodošli na mjesto za informacije i savjete o informatičkoj opremi. Ovdje dijelimo sve što ne stane na našu web stranicu www.mojservis.hr.



ponedjeljak, 17. svibnja 2010.

Sumnjate u zlonamjerne programe na računalu?

Ako sumnjate u zlonamjerne programe na računalu - stanite, provjerite, skenirajte!

Malware, skraćeno za "zloban softver," uključuje viruse i spyware dizajnirane da ukradu osobne podatke, šalju spam i čine prijevaru koja vas može dosta koštati.
Ako sumnjate zlonamjernih programa na računalu:
  • Zaustavi shopping, bankarstvo ili bilo on-line aktivnosti koje uključuju korisnička imena, lozinke ili druge osjetljive podatke.
  • Uvjerite se da vaš sigurnosni softver radi i da je up-to-date. Kao minimum, vaše računalo bi trebalo imati antivirus i antispyware softver, i firewall.
  • Nakon što sigurnosni softver je ažuriran, skenirajte vaše računalo na viruse i spyware, obrišite ili smjestite u karantenu svaki program prepoznat kao problem.
  • Ako sumnjate da vaše računalo je i dalje zaraženo, morate pokrenuti drugi anti-virus ili anti-spyware program - ili nazovite na stručnu pomoć.
  • Kada je vaše računalo čisto i radi normalno, razmislite o načinu kako je malware dospio na vaš stroj, i što učiniti kako se ne bi ponovilo u budućnosti

Nema komentara:

Objavi komentar